دهکده حقوقی سفید (دهکده تخصص)

نمود تخصص در حوزه حقوق، از اهداف عالیه ماست



ورود به عنف

ورود به عنف

بر طبق اصل  ۲۲ قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران منزل و مسکن هر شخصی از هر گونه تعرض مصون می باشد و حتی در مواردی هم که برای کشف جرم یا دستگیری مجرم می بایست این حریم شکسته گردد، باید بر مبنای قانون و همچنین به حکم مقامات صالحه قضائی باشد.

بنابراین زمانی که متصرف و یا صاحب آن از اجازه ورود خودداری می نماید ورود به مسکن ومنزل وی غیر قانونی و قابل مجازات است.

ورود به عنف در قوانین ما جرم انگاری شده است و علاوه بر قانون اساسی که به آن اشاره شده است، در قانون مجازات اسلامی کامل تر به آن پرداخته شده و قانونگذار مجازاتهایی نیز برای آن در نظر گرفته است.


ماده ۶۹۴ قانون مجازات اسلامی:

هر کس در منزل یا مسکن دیگری به عنف یا تهدید وارد شود به مجازات از شش ماه تا سه سال حبس محکوم خواهد شد و اگر این عمل از سوی دو نفر یا بیشتر انجام شود و دست کم یکی از آنان حامل اسلحه باشد (سرد یا گرم) به حبس از یک تا شش سال محکوم می شوند.

تحلیل ماده ۶۹۴ قانون مجازات اسلامی بخش تعزیرات:

  ۱. موضوع جرم: در متن این ماده صراحتاً به منزل يا مسكن اشاره شده است که در واقع محل وقوع اين جرم است، منزل در لغت به معناي سراي و خانه است و مسكن به معناي محل سكونت، منزل و مقام آمده است.
 ۲. رفتار مرتکب: عبارت است از ورود به منزل ديگري كه همراه با عنف و تهديد باشد پس ورود تنها با فعل قابل تحقق است و عنف اعم از مادي و معنوي است.


منظور از عنف مادی و معنوی چیست؟

از موارد عنف مادی، شکستن در و پنجره یا کتک زدن افراد است.

از مصادیق عنف معنوی، نیز می‌توان به هتک حرمت مانند بالا رفتن از دیوار یا کلید انداختن به در برای ورود به ملک اشاره کرد.


۱. به دلیل اینکه در چنین شرایطی مالک یا متصرف رضایت ندارد، لازم نیست که حتما مالک یا متصرف در محلی که مورد ورود غیرقانونی واقع شده است حضور داشته باشد تا جرم ورود غیرقانونی یا ورود به عنف به اماکن خصوصی محقق شود؛ در واقع حضور وی، شرط وقوع این جرم نیست.

۲. جرم ورود غیرقانونی و ورود به عنف به اماکن خصوصی، از بعضی لحاظ به جرایمی مانند تصرف عدوانی، ممانعت از حق و مزاحمت نزدیک  بوده اما با آنها مطابقت ندارد.
۳. به استناد استفاده قانونگذار از واژه‌هاي عنف وتهديد، این جرم عمدي است .
۴. آگاهي به مسكوني بودن محل، آگاهي به تعلق منزل به ديگري، قصد ورود به منزل غير چون اين جرم مطلق است نيازي به سوء نيت ندارد و انگيزه مرتكب نيز در تحقق جرم موضوع ماده ۶۹۴ قانون مجازات اسلامی نقشي ندارد.
 ۵.تشدید مجازات در صورت حمل سلاح،در صورتی‌ که مرتکبان دو نفر یا بیشتر بوده و لااقل یکی از آنها حامل سلاح باشد به حبس از یک تا شش سال محکوم می‌شوند.


اگر ماموران انتظامی بدون رعایت قانون وارد منزل اشخاص شوند  تکلیف چیست؟

هر گاه این اشخاص بدون رعایت قانون به منزل کسی بدون اجازه و رضایت صاحب منزل داخل شوند، تحت تعقیب قرار می‌گیرند و اگر ثابت شود که این عمل غیر قانونی به امر یکی از روسای آنان که صلاحیت صدور حکم ورود به منزل را نداشته، صادر شده و او ناگزیر و مکره به اطاعت از اوامر مافوق خود بوده است، این مجازات در حق مافوق او اعمال خواهد شد.همچنین در صورتی که این عمل در شب واقع شده باشد، حداکثر مجازات حسب مورد در خصوص مامور یا آمر اعمال می‌شود و اگر در حین انجام این عمل غیر قانونی، ماموران مرتکب جرم دیگری مانند ضرب و جرح یا فحاشی و … شوند نیز تحت تعقیب قرار می‌گیرند.


-سوالات متداول


سوال: آیا ورود ماموران مواد مخدر که برای دستگیری پسر همسایه به منزلشان وارد شدند ورود به عنف محسوب می شود؟

پاسخ: ماموران مواد مخدر قویاً حکم ورود به منزل داشتند و میتوانند ضمن ورود منزل برای بازداشت فرد و ضبط هرگونه مواد مخدر اقدام نمایند.

 

سوال: اگر شخصی بصورت واهی دیگری متهم به ورود به عنف نماید و آن شخص از اتهام مبری شود چه اقدام قانونی می توان جهت اعاده حیثیت انجام داد؟

پاسخ: در صورتی که برای مراجع ذیصلاح این امر محرز شده باشد که اتهامی به صورت ناروا به شما وارد شده قاعدتا می توانید نسبت به آن اقدام نمایید.

 



تلگرام
  • تلفن ۵ رقمی :

    051 31601

  • آدرس :

    مشهد، بلوار فردوسی، حاشیه میدان استقلال پلاک 373

  • خبرنامه پیامکی :

    ۳۰۰۰32

۱۳۹۵ © تمامی حقوق این سایت متعلق به دهکده سفید می باشد و هر گونه کپی برداری از آن پیگرد قانونی خواهد داشت.